Страницы

pondělí 15. října 2018

Dovolená ve Španelsku: Pro a proti


Tento rok jsem strávila dovolenou ve Španělsku. Chci se s vámi podělit o své zkušenosti.

Proti:

  1. Tato země je docela špinavá. Nebo spíše území Katalánska. Standardy stravování, úroveň čistoty na záchodech, stav vlaků a další položky jsou mnohem nižší, než v Češku. Oběd v Barceloně stojí 20 Euro, ale ani jsem se neopovážila se tam najíst. Možná luxusní restaurace vypadají jinak, ale oběd tam vyjde na 35-50 Euro.
  2. Vzdálenost mezi městy je obrovská. V Porovnání s Českem to mohu říct o většině států, ale stejně, z hlediska cestovatele to moc pohodlné není. Trávíte na cestách spoustu času, namísto toho abyste užívali zážitky. Území mezi městy není vůbec zajímavé: příroda není tak rozmanitá jako v Češku, spíše nekonečné ne moc udržované lesy.
  3. Vysoké ceny. Většina zboží stojí 2 až 4 krát více, než v Češku, ale nedostanete za ty peníze žádný zázrak.
  4. Docela malá rozmanitost prodejních značek. Ano, obchody jsou krásné a obrovské (Zara 5, dokonce i 10krát větší, než v Praze), ale variace obchodních sítí moc není.
  5. Nejslabší evropská země pro vegany z hlediska potravin, kterou jsem kdy navštívila. Dokonce v Barceloně skoro nejsou veganské restaurace. Supermarkety se mohou pochlubit jen párem druhu veganských řízků.
  6. Katalánská města nejsou dostatečně zelená. V Barceloně skoro nejsou parky ani veřejné zahrady (Totéž Girona a Blanes).








Pro:

  1. Spousta nesíťových prodejen. Soukromé značky nabízejí neuvěřitelně krásné španělské oblečení, nádobí, bižutérii atd.
  2. Velice přívětiví a srdeční lidé. Pomáhají vždy i na úkor vlastního času.
  3. V Katalánsku kraluje atmosféra veřejného štěstí a spokojenosti. Je to území pro emocionální uzdravení a odpočinek.
  4. Z Prahy do Barcelony létá několik nízkonákladových přepravců a také Smart wings, což  jednoduše znamená, že většinou snadno seženete poměrně levné letenky.
  1. Katalánsko je neuvěřitelně razmanité. Každé město je úplně jiné. Můžete tam klidně strávit i rok a nikdy se nebudete nudit.
  2. Hromadná a příměstská doprava funguje, jak má. Dostanete se všude, aniž byste potřebovali auto.
  1. Ve vlacích, na náměstích a v ulicích uvidíte umělce z celého světa. Zazpívají vám, zahrají na housle či akordeon, namalují váš portrét atd.
  1. Barcelona je jedno s nejkontrastnějších měst v celé Evropě. Mají nejen moře, kde si můžete zaplavat, ale i spoustu kultury a architektury.
  1. Celkové se dá říci, že Španělská města jsou jedny z nejkrásnějších ve světě. Katalánci zachránili neuvěřitelné dědictví. Kupříkladu, centrum Barcelony se šíří na celé území města. Je tam krásně všude, kromě předměstí. Totéž mohu říct i o Gironě. Každá ulice je dílo.
  1. Katalánsko je velice “živé”. Je tam cítit život a radost se života, vášeň, umění, síla společnosti, přátelství, důležitost rodiny.
  1. Barcelonci mají velice vyvinutý smysl pro vzhled a krásu. Je to příjemný estetický zážitek. Oblékají se velice aktuálně, moderně, pohodlně a módně.


Stojí to za to? Určitě, je to jiná planeta. Můžete celý život sledovat pořady o Španělsku, ale pokud tam nestrávíte nějaký čas, nikdy nepochopíte, co představuje. Nikdy jsem tam před tím nebyla, ale cítila jsem se jako doma. Všechno je srozumitelné, jednoduché, radostné.









Žádné komentáře:

Okomentovat