Страницы

neděle 28. října 2018

Zajímavé evropské filmy


Miluji evropskou kinematografii alespoň proto, že populární filmy v porovnání s americkými nejsou hloupé, i když jim docela často banálně chybí rozpočet. U amerických filmů si musíte vyhledat něco netypického a zajímavého, jít po nezávislých studiích. V Evropě častěji potkáte upřímný a talentovaný film jen tak, ale zcela jistě mají určitě obrovský problém, a to v absenci dabingu. Většina evropských filmů není vůbec přeložena do češtiny. Jelikož mluvím také rusky, užívám si dvakrát více filmů, protože některé jsou přeloženy do češtiny, jiné naopak do ruštiny.


Překvapení/De Surprise
Film se točil v Belgii za účasti nizozemských herců. Pokud by producent investoval do marketingu v Americe, každý by na druhé straně zeměkoule o tomto filmu věděl. Film měl obrovský úspěch doma a skoro v celé Evropě. Vzácná ukázka velkého rozpočtu a úrovně u belgické kinematografie.

Nejmilejší a nejromantičtější film o sebevraždě, který jsme kdy viděli. Vtipně o vážném, vážně o vtipném. 36-letý milionář se rozhodl ukončit život, a jelikož to mu tak snadno nešlo, obrátil se na profesionální “cestovní” agenturu, která zařizuje cesty do záhrobního života. Podepsal závaznou smlouvu, mentálně se na smrt připravil, ale nečekaně se zamiloval a rozmyslel si to. Ale zrušit smlouvu s nelegální agenturou nelze…

Velmi příjemný film, krásná Belgie, velice pohodlné koukáníčko, ktere nechává prostor pro přemýšlení.

Konečně jsou Vánoce/Finalmente Natale
Italská vánoční komedie, která bohužel není přeložena do Češtiny. Pokud umíte italsky nebo aspoň rusky, určitě si ji užijete. Film přichází jako první pokračování velice uspěšného komediálního seriálu Finalmente soli (Konečně svoji). Dalších dvě pokračování vůbec nejsou přeloženy do žádného jazyka, druhé jsem sotva našla v italštině, a tak jsem sledovala alespoň obraz.

Ruský dabing je příšerný, je jen napůl profesionální, a je mi to hrozně líto. Vynikající film, neuvěřitelně talentovaní herci. Je to obrovský hit v Itálii. Sleduje to tam celý stát, jak seriál, tak i tři pokračování.

Milující pár bydlí v Miláně. Nehledě na to, že jsou dlouho manželé a mají dvě děti, puberťáky, jsou do sebe stejně zamilovaní. Nadcházejí Vánoce a rodina se na ně těší. Koupili velký vánoční strom, objednali italský vánoční koláč a spoustu dalšího jídla. Do Vánoc zbývá už jen pár dní. Nečekaně paní domu přemýšlí o životě a dochází k závěru, že možná nejsou až tak šťastní a že potřebují o svou lásku bojovat. Aby zachránili své manželství, které ve skutečnosti žádné potíže nemá, rozhodli si odjet na dovolenou jen ve dvou. Ale ve stejný okamžik se snad zhroutil celý Milán. Děti se zbláznily, kamarádi otravují, rodiče mají problémy. Přes neštěstí a problémy rodina ale pochopí, že Vánoce jsou rodinným svátkem, a že mají až k závidění vynikající rodinu.

Film je televizní, rozpočet hrozně malý, ale tolik lásky sotva v moderních filmech najdete. Velice útulný film a navíc krásné záběry Milána.

Zajíček bez oušek/Keinohrhasen
Žádný geniální film to rozhodně není, ale je roztomilý, laskavý a velice romantický. Natočil ho Til Schweiger, také tam zahrál hlavní roli. Film se točil v Berlíně.
Paparazzi v honbě za snímkem zásnub Vladimíra Klička padá ze střechy drahého hotelu přímo na zásnubní dort, čímž zničí zásnuby a část hotelu. Je za to odsouzen k společensky prospěšným pracem, které musí odpracovat ve školce. Bohatý a úspěšný paparazzi, který si užívá život každou noc s novou holkou, se očití ve zvláštním prostředí školky, kde jsou děti, jejich rodiče a ředitelka, která s ním chodila do stejné školy. Zamilují se do sebe, i když jsou to velice různé osobnosti a žijí každý úplně jiný život.

Velice legrační film a navíc je to jediný film, ve kterém Til ukázal najednou všechny své 4 děti. Byl to obrovský trhák, když vyšel v roce 2007. Má i pokračování, které je trošku horší, ale stejně na vysoké úrovni.

Csak szex és más semmi
“Sex a nic víc” je maďarský komediální film, který také není přeložen do Češtiny. Pokud umíte maďarsky, klidně se na něj podívejte na Youtube. Já jsem ho sledovala v ruštině.
Nejsilnější stránkou filmu jsou záběry nádherné Budapešti. Jinak film je docela typickou romantickou komedií. Tvůrci se určitě dali inspirovat holywoodskými melodramaty.

Dramatik Dora pracuje v budapešťském divadle. Je jí 33 a je sama. Má peníze, zajímavou práci ale chybí jí dítě. Jelikož se jí nepodařilo vybudovat osobní život, rozhodla se, že porodí dítě jen pro sebe. Zbývá už jen najít vhodného kandidáta pro úlohu dárce spermatu. V jejím divadle se objeví nový herec Tomáš, kterému Dora nabídne stát se otcem jejího dítěte. Je ten správný?

Moje velká noc/Mi gran noche
Španělský novoroční film. Velice zajímavý film, ale i když je docela vtipný, považuji ho za vážný a takový, který vytváří prostor k přemýšlení.
Je měsíc do Nového roku, točí se televizní silvestrovský program. Komparz plánuje strávit na natáčení celý den ani minutu navíc, ale všechno se zhroutilo, takže se program musí točit znovu a znovu. Všichni jsou unavení, musejí se pořád smát a hrát, že jsou veselí. Kromě toho, že každý z komparzu má vlastní problém, se mezi sebou se hrozně hádá pár moderátorů, protože jsou bývalým párem v reálném životě, a každý bojuje o svou kariéru. Kromě toho populární a úspěšný zpěvák, hlavní hvězda programu, je vydírán fanynkou, a hlavně se do studia se dostal vrah. Skandály, hádky, osobní tragédie, zákulisní hry jako pozadí pro velkou oslavu příchodu Nového roku.

Moc se mi líbil. I když se akce rozvíjí kolem tématu Silvestra, není moc sváteční, ale určitě vás pobaví. Nudit se nebudete. 


Schválně v tomto seznamu neuvádím francouzské filmy, jelikož jsem obrovská fanynka francouzských filmů, a asi jim věnuji zvláštní článek někdy jindy.

Žádné komentáře:

Okomentovat